Umbut adalah pangkal pucuk batang pokok palma..contohnya umbut kelapa,sawit, polod, garib dan sebagainya..sedap dibuat sayur. Orang paling suka memasaknya dengan santan dan dicampurkan dengan ikan masin,atau udg kering....apa-apa lah..
Taste orang kampung tulin adalah merebus terjun sahaja umbut tu..sihat!
Aku, kalau bukan aku yang masak..huhh..seleranya bukan main...tu pasal sekali sekala, aku sediakan ingredients sesuatu lauk tu dan minta tolong orang masak....yg jadi mangsa, para ibu2 yg sudi..yang dikenalpasti kebersihan fizikal dan mental :D..kemudian makan beramai-ramai, biasanya 2-3 keluarga kecil..huiihh..siuk.
Yang ini, si nenek sedang mengoperate umbut/tivak garib..
|
tivak garib |
|
'peel' bahagian luar tivak garib |
|
memotong |
|
keratan rentas tivak garib |
|
sedap dimakan begitu sahaja.. |
|
lompodos..mesti. |
|
subo linampan tivak garib.. |
Rasa umbut garib, berbanding dgn umbut kelapa dan polod, ada sedikiit pahit,
tapi ianya amat baik untuk kesihatan...
Sesudah makan berlaukkan linampan tivak garib,
bantal rasanya melambai-lambai..
ular sawa mau beradu..!
--end.
No comments:
Post a Comment